Blogs Persoonlijk

Ik schrijf over mijn leven om je een inkijkje te geven. Wie weet heb je er iets aan (dat zou geweldig zijn). Niet dat ik een enorm meeslepend en groots leven leidt, maar juist ook 'gewone' levens kunnen inspirerend zijn. De alledaagse en minder alledaagse dingen die ik meemaak lees je dus hier. 

Vraag even aan je man

Heb jij een relatie? Die zo op het oog onschuldig klinkende vraag wordt me regelmatig gesteld. Wanneer ik op een feestje ben tijdens mijn sporadische rouwpauzes. Of in werk gerelateerde situaties wanneer ik er natuurlijk ook echt niet op zit te wachten. Het kan voor mij nogal een domper op een leuke middag of avond zijn. Want wat ik ook antwoord, het doet me pijn. Wat moet ik zeggen? ‘Ja ik heb een relatie, er is alleen een kleine bijkomstigheid, de persoon met wie ik een relatie heb is overleden.’ Of, ‘ik ben getrouwd, tot de dood ons heeft gescheiden.’ Maar dat voelt tegenstrijdig, want we zijn niet gescheiden. In het fysieke leven misschien, maar verder niet. En een simpel ‘nee’ krijg ik niet uit m’n strot. En ‘ik ben weduwe’ al helemaal niet.

Zoals mensen mij klakkeloos vragen naar mijn partner, zo vragen ze mijn kinderen naar hun vader. Zelfs als ik degene ben die contact opneem of er -als enige ouder- bij zit. De tandarts bijvoorbeeld, die zegt dat ze papa moeten vragen te helpen bij het tandenpoetsen, de oogarts die m’n zoon zegt met zijn vader te overleggen of hij nou wel of niet een bril voor in de klas moet nemen, en de organisator van een kinderpartijtje die doodleuk (excusez le mot) aangeeft dat ‘papa’ wel mee kan doen. Hallo mensen, ik, de moeder zit toch voor jullie neus?! Hoe geëmancipeerd en stereotiep zijn we nou helemaal! Standaard gaat men blijkbaar uit van kinderen met een vader en moeder. En die moeder alleen, nou die zal wel geen beslissingen durven nemen. Het arme mens. Heel vreemd dat we dat beeld nog hebben in deze tijd van echtscheidingen, zaaddonaties, lesbische ouderparen en zogenaamde emancipatie.

Ook als ik een restaurant in ga met mijn kinderen wordt me steevast gevraagd ‘tafel voor vier mevrouw?‘ Waar zien ze die vierde persoon toch? Blijkbaar oog ik als een über hetero traditionele getrouwde muts waar geen enkel ander scenario bij past. Ik heb wel eens overwogen een haarband in te doen, met tekstopdruk IK BEN WEDUWE. Omdat het misschien makkelijker is voor mezelf en gelijk duidelijk is voor anderen. Maar ach, dat roept waarschijnlijk weer heel andere vragen en blikken op waar ik geen raad mee weet. Dus blijf ik voorlopig laveren tussen negeren, ontwijkend gemompel of het botweg sissen: ‘mijn man is dood, je zult het met mij moeten doen’.

 

Contact

Contact maken is de basis van alle communicatie! En contact met leuke mensen is meestal enorm inspirerend. Wil je weten of ik jouw verhaal kan vertellen? Heb je behoefte aan iemand die de kern van je bedrijf zichtbaar maakt? Iemand die goede content kan leveren in de vorm van blogs, persberichten, webteksten, interviews of andere artikelen? Mail me via info@verhaalmetpit.nl of bel 06 4040 7139

Tekst- en communicatiebureau Verhaal met Pit

Ivanka Berretty-Eggly
Vijfhuizen