Blogs Persoonlijk

Ik schrijf over mijn leven om je een inkijkje te geven. Wie weet heb je er iets aan (dat zou geweldig zijn). Niet dat ik een enorm meeslepend en groots leven leidt, maar juist ook 'gewone' levens kunnen inspirerend zijn. De alledaagse en minder alledaagse dingen die ik meemaak lees je dus hier. 

Zwijgen is killing

Sinds mijn man is overleden heb ik pas ontdekt hoe krampachtig wij in Nederland met de dood omgaan. Of eigenlijk met het verdriet dat dit bij nabestaanden teweeg brengt. Het zit blijkbaar in onze natuur dat wij vrienden, familieleden of collega’s niet bedroefd willen zien.

Tranen die moffelen we liever weg. Wij willen mensen opbeuren, iets bemoedigends zeggen. Maar dat kan in dit geval niet. Het komt niet meer goed. Hij is dood. En ik ben verscheurd door verdriet. Het ergste is het niet mogen hebben van dit verdriet, die pijn. Vaak merk ik dat mensen om me heen bewust niet praten over mijn man. Uit machteloosheid, of uit angst wellicht voor mijn emoties. En bang dat zij zich dan geen houding weten te geven. Een huilende vrouw op je schouder is waarschijnlijk ook niet het meest gezellige. Maar soms is het leven niet gezellig. Het zou fijn zijn als dat meer ruimte mocht krijgen. Juist ook als er al (pas!) een jaar of twee voorbij zijn.

Verdriet en wanhoop zijn, hoe gek dat ook klinkt, emoties die me dichter bij hem brengen. En het enige dat ik wil is hem nog een beetje hier bij me houden. Hoe zeer ik ook weet dat het niet kan. Maar juist door over hem te praten en herinneringen op te halen, kan ik hem misschien heel langzaam, een ietsje pietsje los laten.

Voor mij en mijn kinderen is hij er sowieso iedere dag. In onze gedachten, in onze gesprekken en in alles om ons heen dat aan hem doet herinneren. Mensen doen me dan ook meer verdriet met het niet praten over hem dan wel. Het is geen verwijt, slechts een waarneming van onze cultuur, waarin lachen gezond en verdriet maar lastig te accepteren is.

Contact

Contact maken is de basis van alle communicatie! En contact met leuke mensen is meestal enorm inspirerend. Wil je weten of ik jouw verhaal kan vertellen? Heb je behoefte aan iemand die de kern van je bedrijf zichtbaar maakt? Iemand die goede content kan leveren in de vorm van blogs, persberichten, webteksten, interviews of andere artikelen? Mail me via info@verhaalmetpit.nl of bel 06 4040 7139

Tekst- en communicatiebureau Verhaal met Pit

Ivanka Berretty-Eggly
Vijfhuizen