Blogs over Communicatie

Ik kan lang en breed praten over communiceren. Uitweiden over hoe mooi het is, en hoe moeilijk het ons soms afgaat. Ondanks dat communicatie eigenlijk heel simpel is. Eén ding is zeker: wanneer je communiceert vanuit je essentie, bereik je altijd je doel. Dat geldt ook voor zakelijke communicatie.

De gouden tips voor een goede merkidentiteit

Wat is de identiteit van jouw merk of onderneming? En wat is merkidentiteit eigenlijk? Je komt ook wel de term corporate identity tegen, of purpose marketing. Letterlijk: betekenis geven aan je merk. En daar draait het om!

Betekenisvol merk    Weet je waarom je merk (of onderneming) doet wat het doet, dan bied je meerwaarde die verder gaat dan winst maken. Merken die vanuit hun purpose werken hebben maatschappelijke betekenis; ze willen de omgeving positief beïnvloeden. In mijn workshops die ik aan ondernemers geef, haal ik voorbeelden aan zoals Coolblue en Tony’s Chocolonely. Zij hebben een sterke merkidentiteit en streven naar een positieve impact, namelijk klantgerichtheid (alles voor een glimlach) bij Coolblue, en een slaafvrije chocolademarkt bij Tony’s.

Zeggen en waarmaken    Coolblue zegt niet alleen klant- en servicegericht te zijn, maar laat dat ook overal zien. Als je hun televisiereclames en productvideo’s bekijkt of hun vacatureteksten leest, krijg je een glimlach op je gezicht. Als je ooit iets besteld hebt bij Coolblue weet je dat ze daadwerkelijk een goede service geven. Ze doen niet moeilijk over ruilen, terugzenden of het omhoog tillen van je bestelde witgoed als je niet op de begane grond woont.

Tony Chocolonely heeft zich zeer herkenbaar in de markt gezet met de vrolijke wikkels, repen die in ongelijke brokken zijn verdeeld (zoals de cacaobranche) en gekke, gewaagde smaakcombinaties. Zo proberen zij op een positieve manier aandacht te vragen voor een serieus probleem. Ook hun slogan ‘crazy about chocolate, serious about people’ geeft dit helder weer. Maar hoe pas je dit toe op jouw merk of organisatie? Ik geef je een aantal tips.

Geen eenheidsworst    Werk en communiceer vanuit de betekenis van je onderneming of merk (de why), want daarmee vergroot je jouw onderscheidend vermogen. Je concurreert dan namelijk niet op productniveau maar je onderscheidt je op merkniveau: Je onderscheidende boodschap maakt je merk uniek ten opzichte van andere merken of organisaties die precies hetzelfde doen. Op die manier heb je in al je uitingen een herkenbaar én onderscheidend verhaal dat aansluit bij je publiek. Het adagium van mijn onderneming ‘Make Stories Not War’ is hierop gebaseerd. Lees ook mijn blog ‘Steek je kop boven het maaiveld uit’ als je meer hierover wilt weten.

Inspirerend en aantrekkelijk zijn    Zorg dat je als merk echt ergens voor staat. Mensen voelen zich meer geïnspireerd en aangetrokken tot sterke merken die een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Denk maar eens aan KWF, Dopper, Tesla etc. Die aantrekkingskracht geldt voor zowel klanten als medewerkers en andere betrokkenen. Een vraag die je jezelf kan stellen is: Als geld verdienen niet nodig was, wat zou ik dan met mijn merk doen? Zo ontdek je de authentieke waarde. En bedenk dat een bijdrage leveren niet groots en meeslepend hoeft te zijn. Uitblinken in goede service zoals Coolblue doet, geeft immers ook een positief effect.

Hulptroepen inschakelen    Kun je wel wat hulp gebruiken bij het vaststellen van je merkidentiteit en het neerzetten van je onderscheidende verhaal? Kom in actie, stuur gewoon een mailtje naar info@verhaalmetpit.nl.

 

 

 

Contact

Contact maken is de basis van alle communicatie! En contact met leuke mensen is meestal enorm inspirerend. Wil je weten of ik jouw verhaal kan vertellen? Heb je behoefte aan iemand die de kern van je bedrijf zichtbaar maakt? Iemand die goede content kan leveren in de vorm van blogs, persberichten, webteksten, interviews of andere artikelen? Mail me via info@verhaalmetpit.nl of bel 06 4040 7139

Tekst- en communicatiebureau Verhaal met Pit

Ivanka Berretty-Eggly
Vijfhuizen