Blogs over Communicatie

Ik kan lang en breed praten over communiceren. Uitweiden over hoe mooi het is, en hoe moeilijk het ons soms afgaat. Ondanks dat communicatie eigenlijk heel simpel is. Eén ding is zeker: wanneer je communiceert vanuit je essentie, bereik je altijd je doel. Dat geldt ook voor zakelijke communicatie.

Storytelling, hoe doe je dat?

Dat je als bedrijf een goed verhaal moet hebben, mag ondertussen duidelijk zijn. Niemand zit immers te wachten op een saai, glad of fake relaas doorspekt met technische details. Verpak je de boodschap in een spannend of ontroerend verhaal, dan roept dat meer empathie op bij de toehoorder. Bovendien identificeert die toehoorder zich zo sneller met het bedrijf of merk dat het verhaal vertelt. Want een verhaal sleept je mee; je voelt de emoties, hoort de geluiden en ruikt de geuren. Dat geldt ook op zakelijk vlak. Wist je dat zo’n 95% van de aankopen gedreven zijn door emotie? “We moeten aan storytelling doen!” hoor ik ondernemers dan ook vaak roepen. Storytelling bestaat al eeuwen en werd jaren geleden opeens een term die inmiddels niet meer weg te denken is uit de marketingcommunicatie branche. Het is een krachtig middel geworden in contentmarketing. Als je het goed gebruikt althans. Maar helaas past lang niet iedereen storytelling op de juiste wijze toe. Het is en blijft een gave om mooie verhalen te kunnen vertellen. Laat staan op papier te zetten. En natuurlijk moet je eerst dat goede verhaal zien te vangen! En dan nog is het niet genoeg, want het goede verhaal moet ook nog eens inspireren, motiveren én blijven hangen. Ga er maar aan staan.

Neem je klant mee op een geweldige reis    Laat ik nog even toelichten wat storytelling betekent: Het gaat om het vertellen van een verhaal waardoor je je prospects en klanten als het ware mee op reis neemt. In plaats van ze onder te dompelen in feiten, statistieken en rechttoe rechtaan teksten (boring!), vertel je het verhaal van je onderneming op zo’n manier dat het bijblijft en dat je jouw toehoorders er deelgenoot van maakt. Het is van belang dat je dat goede verhaal via meerdere kanalen de ether in gooit. Denk aan je website, je social media en je offline uitingen. Al die kanalen moeten met elkaar in verbinding staan, pas dan is de cirkel rond en zorg je ervoor dat het verhaal beklijft. Vooraf dien je goed na te denken over hoe, waar en wanneer je jouw verhaal naar buiten brengt! Het is namelijk niet zo dat wanneer de content er is, de klanten vanzelf toestromen.

Verzamel verhalen in jouw organisatie    Hoe vind je jouw verhaal? Allereerst door vanuit een denkbeeldig helikoptertje naar jouw onderneming te kijken. De dingen die jij allemaal vanzelfsprekend vindt aan je bedrijf, zijn dat misschien voor buitenstaanders niet. Bedenk wat en vooral waarom je doet wat je doet. En welke bijdrage levert dit aan jouw potentiële klanten? Mensen willen weten wat jij hen te bieden hebt. Geen verkooppraatjes dus. En geen uiteenzettingen over cijfers. Houd dat in gedachten bij je storytelling! Ga op zoek naar de verhalen in je bedrijf. Niet alleen bij jezelf, maar ook bij je medewerkers. Vraag wanneer zij voor het laatst trots waren op hun werk of het bedrijf. Je zult zien dat het veelal momenten zijn waarop jullie als bedrijf een wezenlijke bijdrage aan iets of iemand leverden.  

Wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf?    Maar hoe ga je nu verder dan de opsomming van droge feiten? Of de opsomming van je USP’s? Maar al te vaak vertellen ondernemers dat ze betrouwbaar, loyaal en professioneel zijn en praten over wat ze doen en kunnen. Dat kan allemaal waar zijn, toch klinkt het voor de potentiële klant nietszeggend, want dit roept bijna elke ondernemer. Loze teksten dus, terwijl jouw bedrijf misschien wel echt uitblinkt in loyaliteit of betrouwbaarheid. Wanneer je die toegevoegde waarde verpakt in een pakkend verhaal geef je betekenis aan loze termen en kun je jouw toegevoegde waarde daadwerkelijk laten zien.

Een verhaal wekt emoties op    Denk eens terug aan spannende leesboeken of mooie sprookjes die je (vroeger?) las. In die verhalen zat altijd wel een held. Iemand die iets goeds deed voor de wereld, ondanks tegenslagen die hij te verduren kreeg. Zo kun je jouw bedrijf ook bekijken: een held met een uitdaging die op reis gaat. Tijdens de reis krijgt hij te maken met tegenslagen en problemen, maar hij overwint die en komt er sterker uit. Met nieuwe inzichten. Met dat laatste geef je jouw toehoorders een inkijkje in een rooskleurig toekomstbeeld mee. Gaan ze in zee met jou, dan staat hun dat ook te wachten! Een simpel voorbeeld: Red Bull geeft je vleugels. In elke reclame van Red Bull krijg je dezelfde ‘story’ te zien en weet het merk dezelfde emotie op te wekken, namelijk dat je een sterk en energiek gevoel krijgt als je Red Bull drinkt. 

Voorbeelden vertellen een verhaal    Een handig hulpmiddel bij storytelling is het aanhalen van voorbeelden. Gebruik concrete cases uit de praktijk. Vertel hoe je ze hebt opgelost. Of laat klanten aan het woord die hun ervaringen delen hierover. Laat ze vertellen voor welke uitdaging ze stonden en hoe jij dat met jouw bedrijf hebt aangepakt. Dat spreekt tot de verbeelding. Soms is het handig je verhaal kracht bij te zetten door het uit te beelden in een filmpje. Mensen kijken graag naar inspirerende video’s. Blijf wel je kernwaarden sterk in het oog houden. Met andere woorden: zijn je kernwaarden energiek, sportief en informeel, kies dan beeld dat hier bij aansluit. Zorg dus voor consistente uitingen zodat je geloofwaardig en herkenbaar overkomt.  

Zelf aan de slag met storytelling     Heb je inspiratie nodig om jouw verhaal te ‘vangen’ en verwoorden? Bekijk eens de storytelling van LEGO of Tony Chocolonely. Denk je nu ho eens even, zo’n mooi verhaal en marketingbudget heb ik niet! Wees gerust, het kan ook met kleinere verhalen en budgetten. Wees gewoon creatief. Denk in emoties en begin bij het waarom van je organisatie: de ‘why’. Tip: blijf niet hangen in algemene begrippen (zoals: professioneel, innovatief en servicegericht) maar graaf diep tot je bij de kern bent. En bij voorkeur doe je dit niet in je ivoren torentje. Het achterhalen van de essentie van je organisatie doe je met z’n allen. Vervolgens is het van belang dat je de kern helder formuleert. Dat wil zeggen kort en bondig. En last but not least: onthoud dat de ‘why’ laat zien wat de bezieling van je organisatie is. Dat gaat niet over winst maken, dat is slechts een doelstelling. Heb je hulp nodig in dit proces en in het vangen en verwoorden van je verhaal? Stuur een mailtje naar info@verhaalmetpit.nl.

    

Contact

Contact maken is de basis van alle communicatie! En contact met leuke mensen is meestal enorm inspirerend. Wil je weten of ik jouw verhaal kan vertellen? Heb je behoefte aan iemand die de kern van je bedrijf zichtbaar maakt? Iemand die goede content kan leveren in de vorm van blogs, persberichten, webteksten, interviews of andere artikelen? Mail me via info@verhaalmetpit.nl of bel 06 4040 7139

Tekst- en communicatiebureau Verhaal met Pit

Ivanka Berretty-Eggly
Vijfhuizen