Blogs over Communicatie

Ik kan lang en breed praten over communiceren. Uitweiden over hoe mooi het is, en hoe moeilijk het ons soms afgaat. Ondanks dat communicatie eigenlijk heel simpel is. Eén ding is zeker: wanneer je communiceert vanuit je essentie, bereik je altijd je doel. Dat geldt ook voor zakelijke communicatie.

Kernwaarden, wat heb je eraan?

Hoe formuleer je de juiste kernwaarden? En wat heeft het nou eigenlijk voor nut? Eén ding is zeker: gewoon een paar kernwaarden ‘verzinnen’ zonder je medewerkers er bij te betrekken is volstrekt zinloos. Wat dan wel?

Wat zijn kernwaarden?  Kernwaarden zijn de drijfveren die laten zien waar je bedrijf voor staat. Wanneer de kernwaarden helder zijn, kun je makkelijker strategische beslissingen nemen. Je hebt er bij voorkeur drie tot vijf die de bedrijfscultuur in één oogopslag duidelijk maken. Ze zijn misschien wel de belangrijkste waarden binnen je bedrijf. Voorbeeld: Wij zijn persoonlijk, creatief en daadkrachtig.

Wat is de mentaliteit van je bedrijf?  Over kernwaarden bestaan best wat misverstanden, merk ik in de praktijk. In de workshops die ik bij bedrijven geef zie ik dat mensen kernwaarden formuleren die uitdragen wat zij graag wíllen zijn. Verleidelijk natuurlijk, maar je schiet er niets mee op. Kernwaarden zijn er namelijk al in je bedrijf. Het is hoe je bent als je op je best functioneert: de mentaliteit binnen je bedrijf. Ze moeten dus niet ambitieus zijn, maar de huidige situatie weerspiegelen.

Kernwaarden op de werkvloer  De beste manier om te achterhalen wat de kernwaarden binnen jouw bedrijf zijn is door met elkaar in gesprek te gaan. En stel jezelf de vraag: Wat is belangrijk voor ons?Heb je een stuk of drie kernwaarden bepaald, dan is het zaak ze concreet te maken. Waaruit blijkt dat jullie persoonlijk, creatief of daadkrachtig zijn? Bedenk een aantal scenario’s en toets daar de kernwaarden aan. Bijvoorbeeld: Hoe gaan jullie te werk wanneer een klant belt? Hoe beleeft die klant jullie bedrijf?

Hoe kun je onderscheidend zijn met kernwaarden?  Ben je er dan? Nee! Met alleen mooie kernwaarden ben je namelijk niet onderscheidend. Elke dienstverlener wil immers betrouwbaar en klantgericht zijn. Het is de kunst om de gekozen kernwaarden op praktische wijze te vertalen naar onderscheidend gedrag (op de werkvloer). Wat betekent creativiteit of daadkracht voor jouw bedrijf? Hoe laat je de kernwaarden terugkomen in je marketingcommunicatie, bedrijfsprocessen, klantbenadering en gedrag van medewerkers? Daarmee kun je het verschil maken! En daarmee laat je kernwaarden functioneren als een ethisch kompas voor je organisatie.  

Ik ben benieuwd wat de kernwaarden in jouw bedrijf zijn. Wat maakt jullie uniek en wat is jullie kompas?

Contact

Contact maken is de basis van alle communicatie! En contact met leuke mensen is meestal enorm inspirerend. Wil je weten of ik jouw verhaal kan vertellen? Heb je behoefte aan iemand die de kern van je bedrijf zichtbaar maakt? Iemand die goede content kan leveren in de vorm van blogs, persberichten, webteksten, interviews of andere artikelen? Mail me via info@verhaalmetpit.nl of bel 06 4040 7139

Tekst- en communicatiebureau Verhaal met Pit

Ivanka Berretty-Eggly
Vijfhuizen