Blogs over Communicatie

Ik kan lang en breed praten over communiceren. Uitweiden over hoe mooi het is, en hoe moeilijk het ons soms afgaat. Ondanks dat communicatie eigenlijk heel simpel is. Eén ding is zeker: wanneer je communiceert vanuit je essentie, bereik je altijd je doel. Dat geldt ook voor zakelijke communicatie.

Coronacrisis overleven met karaktervol merk

Blijft jouw bedrijf overeind in deze coronacrisis? Dat is natuurlijk afhankelijk van vele factoren. Een sterke merkidentiteit is er zeker één. Want dat helpt je merk onderscheidend te zijn. Bovendien kun je er consistenter en eenduidiger door communiceren en dus de doelgroep beter bereiken. Maar hoe realiseer je een dusdanige brand identity?

Wijze of Rebel?  In eerdere blogs had ik het al over essentie; de kernboodschap. Een merk komt namelijk van binnenuit. Hiermee bedoel ik dat je een drijfveer hebt waarom je doet wat je doet (de WHY). De kernboodschap en kernwaarden geven focus aan je merk. En daarmee tevens aan de positionering, communicatie, etc. Om ervoor te zorgen dat je merk ook nog eens super herkenbaar is voor je doelgroep, geef je het een karakter. Net zoals een mens. Want stel dat jouw merk een persoon is, wat zou zijn karakter dan zijn? Is hij een held, een onderzoeker, een rebel of een wijze?

Archetype geeft karakter   Met behulp van twaalf archetypen, bedacht door psycholoog en filosoof Carl Gustav Jung, kun je het karakter van je merk definiëren. Deze archetypen zijn persoonlijkheidstypen die staan voor menselijke drijfveren. Juist door je merk met een archetype te verbinden, geef je het karakter en persoonlijkheid. Denk aan het merk Nintendo, dat als archetype de Gangmaker (Jester) heeft. Of Nike met de Held (Hero) als archetype. Consumenten die zich aangesproken voelen tot zo’n archetype zijn sneller geneigd een aankoop te doen!

Doeltreffende communicatie   Het bepalen van het juiste archetype voor je merk is niet eenvoudig, wel doeltreffend. Bedenk dat de keuze impact heeft op tone-of-voice, look & feel en alle communicatiestrategieën- en uitingen. Waar Greenpeace opereert vanuit de heldenrol, zet Sea Shepherd zich als rebel neer. Terwijl ze allebei hetzelfde doel nastreven: het milieu redden. Met hun karakters spreken ze elk een andere doelgroep aan. Een archetype helpt je dan ook te onderscheiden van de concurrentie.

Workshop    Wil je meer weten over archetypen en wat zij voor jouw merk kunnen betekenen? Reserveer dan mijn workshop ‘Karaktervol merk’ (op 1,5 meter afstand bij kleine groep of eventueel online). Ik help je met het vinden van het voor jouw merk juiste archetype en de mogelijke uitingen hierbij. Meer informatie? Mail naar: info@verhaalmetpit.nl

Contact

Contact maken is de basis van alle communicatie! En contact met leuke mensen is meestal enorm inspirerend. Wil je weten of ik jouw verhaal kan vertellen? Heb je behoefte aan iemand die de kern van je bedrijf zichtbaar maakt? Iemand die goede content kan leveren in de vorm van blogs, persberichten, webteksten, interviews of andere artikelen? Mail me via info@verhaalmetpit.nl of bel 06 4040 7139

Tekst- en communicatiebureau Verhaal met Pit

Ivanka Berretty-Eggly
Vijfhuizen