Blogs over Communicatie

Ik kan lang en breed praten over communiceren. Uitweiden over hoe mooi het is, en hoe moeilijk het ons soms afgaat. Ondanks dat communicatie eigenlijk heel simpel is. Eén ding is zeker: wanneer je communiceert vanuit je essentie, bereik je altijd je doel. Dat geldt ook voor zakelijke communicatie.

Een goede zakelijke tekst schrijven

Hoe schrijf je een goede zakelijke tekst? Nu in onzekere tijden door het coronavirus, maar ook normaliter, kom ik het regelmatig tegen. Ik heb het over zakelijke communicatie die kraak noch smaak heeft. Erger nog, de teksten zijn een samenraapsel van wollige woorden. Het resultaat is dat de lezer steeds verder van de kern van het verhaal afdrijft.

Eenvoudige taal Helaas gaan mensen vaak moeilijke en stijve taal gebruiken bij het schrijven van zakelijke teksten. Maar waarom? Die gecompliceerde, wetenschappelijk klinkende zinnen lijken misschien intelligent, maar leesbaar zijn ze niet. En als je het niet eenvoudig kunt uitleggen, snap je het zelf niet, zei Albert Einstein al. Mijn advies: schrijf gewoon zoals je praat.

Kernboodschap geeft focus Maar ja, hoe doe je dat, schrijven zoals je praat. En waar begin je? Allereerst kan een goede zakelijke tekst niet los staan van een doordachte en overtuigende kernboodschap. Vraag jezelf dus eerst af wat je wil gaan vertellen en aan wie. En waarom? Kortom: boodschap, doelgroep, doel! Zelfs wanneer je tijdens een crisis zoals deze pandemie weinig tijd hebt voor je teksten, dien je de kernboodschap toch goed voor ogen te hebben.

Vervolgens moet je tekst logisch en helder opgebouwd zijn. Dat wil zeggen met een inleiding, middenstuk en afsluiting. Het is daarom handig vooraf na te denken over wat je in deze drie gedeeltes wil communiceren.

Schrijftips voor zakelijke teksten Vervolgens is het zaak die boodschap op een vlotte en overtuigende manier op papier te zetten. Deze tips helpen je daarbij:  

  • Verzin een pakkende titel;
  • Deel je tekst op in korte alinea’s;
  • Zet er aansprekende ‘koppen’ boven;
  • Schrijf actief (mijd de lijdende vorm);
  • Formuleer korte, duidelijke zinnen;
  • Maak het concreet (leg uit met behulp van voorbeelden en/of vergelijkingen);
  • Verplaats je in de lezer (houd hem in gedachten als je schrijft);
  • Vat je tekst in de laatste alinea samen en formuleer de conclusie(s). 

Je publiek echt bereiken Ook -nee juist!- in crisistijd is helder communiceren vanuit je essentie belangrijk. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Of loop je vast bij het snel en bondig formuleren? Schroom dan niet contact met mij op te nemen (info@verhaalmetpit.nl), ik help je graag. En dat kan op afstand.

Contact

Contact maken is de basis van alle communicatie! En contact met leuke mensen is meestal enorm inspirerend. Wil je weten of ik jouw verhaal kan vertellen? Heb je behoefte aan iemand die de kern van je bedrijf zichtbaar maakt? Iemand die goede content kan leveren in de vorm van blogs, persberichten, webteksten, interviews of andere artikelen? Mail me via info@verhaalmetpit.nl of bel 06 4040 7139

Tekst- en communicatiebureau Verhaal met Pit

Ivanka Berretty-Eggly
Vijfhuizen